Rothschildit

Rothschild suvun perustajaksi listataan Mayer Amschel Rothschild. Hän eli 1744-1812 ja aloitti oman pankkitoimintansa Frankfurtissa 1700-luvun lopulla. Hänellä oli viisi poikaan, jotka hän lähettä perustamaan viisi pankki eri puolelle Eurooppaa – näin sai alkunsa saksanjuutalainen pankkiiri- ja liikemiessuku.

1800-luvun aikan Rothschildit olivat mukana, vaikka missä rahoittaen Euroopan hallituksia, useampia kaivoksi ja halki Euroopan rakennettavia rautateitä, josta seurauksena suvulla on hyvä huomattavan suuri varallisuus koostuen mm. pankkiliiketoiminnasta, kaivoksista ja viiniteollisuudesta.

Concordia Integritas Industria lukee Rothschildin vuoden 1822 sukuvaakunassa, jota koristaa myös viisi nyrkeissä olevaa nuolta eli alkuperäiset viisi Mayer Amschelin poikaa.

Mayerista pankkiiri

Mayer Amschel teki jo nuorena miehenä kauppa keräten ja myyden kolikoita postimyynnillä 1700-luvulla, mitä kautta hän solmi monia arvokkaita yhteyksiä Euroopan eri hallitsijasukuihin. Hän meni naimisiin 1770 ja sai kymmenen lasta. Nimi Rothschild muuten tarkoittaa punakilpeä ja se taasen juontaan suvun 1560-luvulla rakennetun talon entisestä nimestä.

Alusta alkaen pankkiirisuvussa lähdettiin ajatuksesta, että suvun omaisuuden tulee pysyä suvun hallussa ja Mayer määräsi testamentissaan, että suvun ulkopuolelta tullet naiset ovat perinnöttömiä – seurauksena tästä olivat lukuisat serkusten väliset avioliitot jopa siinä määrin että vuoteen 1905 mennessä peräti puolet suvun 58 avioliitosta olivat serkusten välisiä! Koko Rothschildin suvun omaisuus ja dynastian yhtenäisyys ja menestys ovat perustuneet perustajan patriarkkiseen ajatteluun ja vaatimukseen, että suvun oli aina naitava juutalaisia.

1790-luvulla Rothschildit olivat kasvaneet suureksi ja alkaneet antaa asiakkailleen myös luottoja, mm. hankkien Itävallan armeijalle tarvikkeita Ranskan vallankumouksen aikana ja tuoden maahan englantilaisia tekstiilejä, eli liiketoiminta oli todella monipuolista pankkitoiminnan ohessa.

Laajentuminen

Mayerin pojat perustivat 1800-luvulla pankit Napoliin, Wieniin, Pariisiin ja Lontooseen. Yksi pojista jäi johtamaan Frankfurtin toimintoja. Yksi pankkiiriliikkeen mielenkiintoisista lainamuodoista oli sotalainat, jotka lopulta lankesivat sodan voittajalle maksettavaksi.

Rotschildit ja Napoleon

Rotschildien Lontoon toiminnot rahoittivat brittien sotaponnisteluja ja kaiken kaikkiaan suku käytti pelkästään 1815 peräti 9,8 miljoonaa puntaa brittien liittolaisten rahoittamiseen. Samalla suku kehitti agenttien ja erilaisten lähettien koko Euroopan kattavan verkoston, jolla kuljetettiin kultaa ympäri sotaa käyvän Euroopan mantereen. Eikä vain rahaa, vaan verkostossa liikkui sitäkin arvokkaampi asia, eli tieto, joka oli sekä poliittista että taloudellista sisäpiiritietoa, mikä taasen auttoi sukua asettamaan pelinappulansa entistä paremmin Euroopan raha- ja valtapeleissä.

Nykyaika ja Rotschildit

Rothschildien pankkeja ovat nykyään N M Rohschild Group Lontoossa, Rothschld & Clie Banque Pariisissa ja Edmont de Rothschild Group Genevessä. Lisäksi pohjoismaissa toimii Rothschild Nordic ja suvulla on itsenäisesti omassa hallinnassa rahoitusalan konsulttiyhtiö Rothschild.

Suvun viinitilat tuottavat kahta kansainvälisesti tunnustettua viiniä eli Chateau Mouton Rothschild ja Chateau lefite. Tulevaisuus näyttää, mitä kaikkea se vielä tuo tullessaan tämän suvun osalta.

Suvun nykyarvo

Rotschildin suvun nykyarvoa ei pystytä täysin arvioimaan, mutta varovainen arvio laittaa suvun arvoksi noin 400 miljardia dollaria ja todennäköisesti rikkain suvusta on Sie Evelyn de Rothschild, jonka omaisuuden arvo asettuu noin 20 miljardin dollarin tasolle.

Rothschildit ja Suomi

Suomikaan ei ole selvinnyt aivan ilman Rothschildin suvun tukea. Saksalainen Caril von Rothschild lainasi Suomelle varoja, jotta markan arvo pystytttiin sitomaan jalometalleihin 1860-luvulla. Lisäksi vuonna 1867 Suomen Pankin pankkiiri Otto reinhold Frenckell sai tehtäväkseen hakea lainarahoitusta Suomelle, koska maassa oli katovuodet. Rahalla oli tarkoitus ostaa viljaa kansalle. Ensimmäiset kolme kaupunkia missä Frenckell kävi eli Lontoo, Amsterdam ja Bordeaux eivät myöntäneet Suomen Pankille lainaa, koska eivät luottaneet lainan takaisinsaanti mahdollisuuksiin, mutta Frankfurtissa Frenckell onnistui saamaan miljoonaluokan lainan Carl von Rothschildin henkilökohtaisista varoista. Itseasiassa Carl oli jotenkin muutenkin yllättävän Suomi-myönteinen ja hän oli mukana järjestelemässä kaikki Suomen ulkomaanlainat aina kuolemaansa eli vuoteen 1886 saakka.

Samainen Frenckell työskenteli 1860-1867 Suomen Hypoteekkiyhdistyksen johtajana ja hänen ohjeistamana Hypoteekkiyhdistyksen ensimmäinen ulkomaanlaina tuli M.A.V Rothschild & Söhne pankkiiriliikkeestä Frankfurtista(!)